Dobre vijesti za sve koji vole ostaviti trag u svom domu vlastitim radom!

Implementacija MySun podnog grijanja zaista je jednostavna za domaće radnike i relativno je brza i jeftina.
U nastavku predstavljamo preporučene načine ugradnje i pojedinačne primjere dimenzioniranja.
U slučaju dodatnih pitanja, naši su konzultanti uvijek na raspolaganju i rado će vam pomoći.

Grijaće folije

Preporučeni načini instalacije

Izravni sustav – za laminatne podove, određene vrste parketa i vinila

Najčešći način ugradnje, MySun folija za grijanje postavlja se izravno ispod laminata, vinila ili parketa, koji NIJE zalijepljen za pod. Namjenske izolacijske ploče STR6 debljine 6 mm također se moraju položiti na postojeće podove pod MySun folijom za grijanje. Ako visina dopušta, preporučuju se 2 sloja koja se postavljaju poprečno, na taj način su svi spojevi pravilno izolirani.

 1. Laminat, vinil ili parket koji se ne lijepe za pod
 2. Podni senzor
 3. PE folija, debljine 0,25mm
 4. MySun folija za grijanje
 5. STR6 namjenska toplinska izolacija
 6. Osnova

Heat-Pak sustav panela – za tepih, PVC, topli pod, ..

Ovaj se sustav koristi u slučajevima kada želite podno grijanje ispod tepiha, topli pod, PVC podnu oblogu. Budući da ovi završni podovi nisu mehanički dovoljno čvrsti, u takvim je slučajevima potrebno koristiti HEAT-PAK ploče, koje služe kao mehanička zaštita od oštećenja grijaće folije. Visina poda se ovim instalacijskim sustavom podiže za približno 10 mm. Spomenute ploče postavljaju se u dva sloja, a svaka ploča ima ljepilo tako da se ploče lijepe. Paneli se moraju polagati (lijepiti) poprečno, na taj način dobivate čvrstu podlogu na koju možete postaviti PVC pod, tepih ili bilo koji drugi završni pod koji nije mehanički dovoljno čvrst da bi se mogao položiti izravno na MySun foliju za grijanje.

 1. Završni sloj – tepih, PVC, topli pod, ..
 2. tj. HEAT-PAK ploče
 3. Podni senzor
 4. PE folija, debljine 0,25mm
 5. MySun folija za grijanje
 6. STR6 namjenska toplinska izolacija podova
 7. Osnova

Primjer dimenzioniranja i ugradnje

Napomena: Širina dostupnih grijaćih folija uvijek je fiksna – 60 cm ili 100 cm, dok se grijaće folije mogu skratiti u duljinu.
Konkretan primjer je prostorija dimenzija 3,1 m x 4,3 m s ormarićem ispod kojeg ne postavljamo foliju za grijanje. Primjer se može riješiti na sljedeći način:

 • 2x grijaća folija MySun GF1008, duljina 300cm (širina = 100cm)
 • 1x grijaća folija MySun GF608, duljina 300cm (širina = 60cm)
 • 1x folija za grijanje, MySun GF1008, duljina 250 cm (širina = 100 cm)
 • 1x folija za grijanje, MySun GF608, duljina 250 cm (širina = 60 cm)

Spojite kabele svake grijaće folije na zajedničku kutiju u koju su spojeni svi priključni kabeli. Svaka grijaća prostirka ima dva priključna kabela različitih boja, spojite spojne kabele jedne boje zajedno na jedan terminal, a priključne kabele druge boje na drugi terminal u zajedničkoj kutiji (kao što je prikazano na donjoj slici). Uzmite samo dvije žice od ukupne kutije do termostata

Grijaći tepisi

Preporučeni načini instalacije

Sustav izravne instalacije

Ovo je najčešći način ugradnje, gdje se grijaća prostirka postavlja neposredno ispod završnog sloja za hodanje, u principu u sloj elastičnog ljepila ili u sloj (samonivelirajuće) mase za izravnavanje. Ovom vrstom instalacije sustav podnog grijanja možete koristiti kao primarni ili kao dodatni izvor grijanja. Prednost ovog sustava je jednostavna instalacija i brzi odziv sustava u cjelini, jer su grijaći kabeli položeni neposredno ispod površine. Završni sloj može biti keramika, parket, laminat, PVC, podno grijanje, tepih, .. Ovisno o vrsti završnog poda, potrebno je prilagoditi čvrstoću grijaćih prostirki.

 1. pločice
 2. elastično ljepilo ili samorazlivajuća smjesa za izravnavanje
 3. MySun grijaća prostirka
 4. podni senzor
 5. Estrih
 6. Armaturna čelična mreža
 7. Toplinska izolacija
 8. Osnova

Sustav izravne instalacije – prilagodba

Ovo je najčešći način instalacije u adaptacijama. Kako su starije zgrade koje nemaju odgovarajuću podnu izolaciju uglavnom prilagođene, a kako smo u većini slučajeva vrlo ograničene visine, u tim se slučajevima preporučuje uporaba namjenskih izolacijskih ploča F-Board certificiranih od proizvođača grijaćih prostirki. Te se izolacijske ploče lijepe na postojeći pod i izravno na njih postavljaju se grijaće prostirke. Sam postupak polaganja identičan je onome kod izravnog sustava ugradnje.

 1. pločice
 2. elastično ljepilo ili samorazlivajuća smjesa za izravnavanje
 3. MySun grijaća prostirka
 4. podni senzor
 5. F-BOARD namjenska izolacijska ploča
 6. elastično ljepilo
 7. Postojeći kat

Instalacijski sustav s polu-pohranom

Ovim sustavom ugradnje grijaće prostirke postavljaju se u estrihe debljine 4-6 cm. Takav se sustav u principu koristi samo kao primarno grijanje, jer je za razliku od izravnog instalacijskog sustava osjetljivost sustava znatno lošija. U tim se slučajevima toplina prvo nakuplja u sloju estriha, koji zatim emitira tu toplinu u prostoriju. Bez obzira na naziv instalacijskog sustava, djeluje uglavnom po dnevnoj – skupljoj tarifi električne energije. U tim je slučajevima debljina estriha pretana da bi mogla pohraniti dovoljnu količinu topline po nižoj tarifi električne energije tijekom noći.
Prednost ovog sustava je u manjem ulaganju grijaćih prostirki. U tim se slučajevima mogu koristiti grijaći kabeli veće snage po metru duljine, što je rezultiralo time da je duljina grijaćeg kabela kraća, a ulaganje nešto manje. Također se u tim slučajevima mogu koristiti grijaći kabeli s nižom mehaničkom zaštitom, koji su također nešto jeftiniji. Glavni nedostatak ovog sustava je taj što je postupak montaže puno zahtjevniji. Prostirke za grijanje mogu se postaviti izravno na izolaciju, ali u većini slučajeva postavljaju se u sloj estriha, koji mora biti izrađen u dva sloja, između kojih se nalazi grijaća prostirka. Ako instalacija nije izvedena profesionalno, postoji velika vjerojatnost da će oba sloja estriha odgoditi kada se koristi grijanje. Druga velika slabost je loš (spor) odziv sustava, koji se pokazuje problematičnim, posebno u prijelaznim razdobljima. Zbog sve manje razlike u cijeni između skupljih i jeftinijih grijaćih kabela, takav se sustav sve manje koristi, a isplati se samo za vrlo velike površine.

 1. Završni pod – pločice, parket, laminat, PVC, tepih, ..
 2. Podni senzor
 3. Debljina estriha 4-6cm
 4. Armaturna čelična mreža
 5. MySun grijaća prostirka
 6. Toplinska izolacija
 7. Osnova

Instalacijski sustav za pohranu

Ovaj se instalacijski sustav danas rijetko koristi. Razlog je sama regulacija, što je vrlo teško zbog dugog vremena odziva. U tom slučaju, grijaće prostirke postavljaju se u sloj estriha, debljine 12-15 cm, a vrijeme potrebno za njegovo zagrijavanje vrlo je dugo. Takav sustav uglavnom radi noću, po nižoj brzini, a danju toplina nakupljena u estrihu zagrijava sobu (slično pećima za termičko skladištenje). No, budući da takav sustav zahtijeva dosta snage grijača i jer sve više korisnika prelazi na jednotarifnu naplatu, takav sustav praktički nema prednost u odnosu na sustav izravne instalacije, što ga čini vrlo rijetkim. Takav se sustav danas gotovo isključivo koristi gdje zbog određenih ograničenja električne energije grijanje tijekom dana nije moguće – ako je, na primjer, električna mreža danju preopterećena.

 1. Završni pod – pločice, parket, laminat, PVC, tepih, ..
 2. Podni senzor
 3. Drugi sloj estriha, ukupne debljine 12-15cm
 4. MySun grijaća prostirka
 5. Prvi sloj estriha, ukupne debljine 12-15cm
 6. Armaturna čelična mreža
 7. Toplinska izolacija
 8. Osnova

Primjer dimenzioniranja i ugradnje

Konkreten primjer je kupaonica, u kojoj želimo postaviti grijaću foliju na površinu poda.

Prvo izmjerimo prostor kojeg želimo zagrijati..

Moramo znati da je u ovom slučaju širina grijaće folije fiksna i iznosi 50cm. Odredite koji je smjer polaganja  prikladniji i zahtjeva manje rezanja noseće mrežice, pa će se tako folija bolje prilagoditi površini. Površinu za grijanje prostora zatim razdijelite na trake široke 50cm pazeći na minimalni razmak od zidova 10cm i razmak između folija 3cm. Nakon toga zbrojite dužinu svih grijaćih traka i dobit ćete dužinu seta koji vam je potreban.

To u našem slučaju iznosi 14,20 metara. Ukoliko se raspoloživa i željena dimenzija seta razlikuju, izaberite najbližu dimenziju željenom setu ili željenu dimenziju sastavite iz dva (ili više) manjih setova, koje zajedno priključite na isti termostat. Nikako ne uzimajte predugi set, jer se grijaći kabel nesmije kratiti (rezati).
Zatim pogledajte razpoložive dimenzije setova. Kao što se vidi iz tablice, najbližja raspoloživa dimenzija u našem primjeru je 14,00 metara. Oznaka za takvu grijaću foliju je MySun 150-7.

Nekoliko primjer preoblikovanja grijaćih elemenata

Pitajte nas
  [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

  ** KOOP TRGOVINA d.o.o. posebnu pažnju i brigu posvećuje zaštiti vaših osobnih podataka. Detaljnija pravila o korištenju i obradi vaših osobnih podataka možete pročitati u Uvjetima poslovanja.