Podno grijanje i vaša će vam stopala biti zahvalna

Ako se bavite jogom, smetaju li vam hladni podovi? Tradicionalno grijanje u zimskim danima može biti prava muka. Radijatorima prostore ne zagrijemo toliko brzo, odnosno zagrijemo samo mala područja koja su najbliža radijatoru. Zbog toga često imamo osjećaj da je prostor hladan unatoč tome što je radijator postavljen na najvišu temperaturu. To se posebno osjeti na podu. Zbog hladnog poda imamo hladna stopala, a to kvari naše veselje radi razgibavanja.

Električno podno grijanje je prikladno za sve vas koji volite imati topli pod pod stopalima. Za razliku od klasičnog radijatorskog grijanja, električno podno grijanje može jako doprinijeti boljoj i ugodnijoj udobnosti boravljenja u vašem domu. Električno podno grijanje je niskotemperaturno grijanje, stoga je zrak mrvicu hladniji, a ima i veću relativnu vlažnost, pa je zrak manje suh i zdraviji je. Sustav smanjuje kruženje zraka i posljedično podizanje prašine, što je još posebno dobro za ljude koji pate od astme ili alergija. Električno podno grijanje pred klasičnim vodenim podnim grijanjem ima i tu prednost da mu nije potreban estrih, lakše je, tanje i nije mu potrebna kotlovnica i svi drugi uređaji.

 

Podno grijanje

Pozitivna strana električnog grijanja je da je materijal za popločavanje tanji kada upotrijebimo električno podno grijanje kao da bismo upotrijebili klasično podno grijanje. Montaža se izvodi na način da iznad konstrukcije najprije položimo izolaciju, zatim odgovarajuću debljinu estriha, a iznad estriha i ispod završnog sloja dolaze podne električne mreže. Kod električnog podnog grijanja estrih može biti tanji, a u posebnim slučajevima, npr. kada se radi o adaptaciji i ograničeni smo visinom prostora, električno podno grijanje može se položiti i izravno na izolaciju i izliti estrih. Tada je debljina materijala za popločavanje još tanja.

Električno podno grijanje omogućava ugodno i zdravo okruženje za boravljenje. Kod grijanja radijatorima topli zrak se diže ispod stropa, a hladni spušta prema podu, što uzrokuje snažno kruženje zraka i prašine u prostoru. Kod podnog grijanja cjelokupna površina poda je veliko grijaće tijelo zbog kojega se topli zrak diže po cjelokupnoj površini prostora. Zbog toga je temperaturni profil jako blizu idealnog: ugodna toplina uz noge, prikladno hladan zrak u visini glave i mala brzina kretanja zraka. Električno podno grijanje brine da je pod uvijek ugodno jednakomjerno topao, a zbog velike površine možemo grijati nižim temperaturama, što se pozitivno pokazuje i na mjesečnom računu za grijanje.

Montaža

Instalacija podnog grijanja je brza i jednostavna – električar ga može u jednom danu postaviti na 50 do 60 kvadratnih metara. Takvo grijanje je udobno zbog jednakomjerne raspodjele topline po velikoj površini poda koji je samo za nekoliko stupnjeva topliji od temperature u prostoru. Topli podovi omogućavaju nižu sobnu temperaturu, što ne smanjuje udobnost boravljenja, nego je samo povećava. Potonje vrijedi posebno za ljude koji pate od alergija, jer su zbog manje vlage i boljeg zraka u prostoru manje izražene. Podno grijanje možete postaviti ispod različitih završnih slojeva, kao što su npr. keramičke pločice, drveni podovi uključujući parkete, itison, plastične obloge. Tako ćete uštedjeti i na prostoru jer vam nije potreban kotao, dimnjak, drvarnica, radijatori…

Primjerene podne obloge kod montaže

Sustav izravnog grijanja je preporučljiv u prostorima u kojima se na podu nalaze keramičke pločice ili kamen – dobri provodnici topline. Isto tako je učinkovito u prostorima bez betonske podne konstrukcije i kod obnove poda. Temperaturu kontrolira osjetnik u podu. Podno grijanje s akumulacijskim i djelomično akumulacijskim sustavom dopušta akumuliranje topline. Grijanje te vrste upotrebljavamo prvenstveno kod obloga koje se otporne na temperaturu – parket i druge drvene obloge, tepisi te linoleum. Jeftinija električna energija se akumulira preko noći, a preko dana grije pod. Takvo grijanje može se postaviti i ispod keramičkih pločica te kamenih obloga.

Električno podno grijanje MySun je jako udoban, učinkovit i ekonomičan sustav grijanja koji ima brojne prednosti kako pred sustavima na toplu vodu, tako i pred ostalim oblicima električnog grijanja. U našoj ponudi dostupne su GRIJAĆE FOLIJE i GRIJAĆI TEPISI koji će pravilnom montažom grijati vaša stopala još puno godina. Za više informacija kliknite OVDJE.