Članci

O IR panelima / Infracrveno grijanje

O IR panelima

OPĆENITO O IR PANELIMA

O IR panelima: Stereotip da je električno grijanje skupo danas sve više nestaje. Korisnicu su naime spoznali da grijanje na električnu energiju ima brojne prednosti pred tradicionalnim centralnim sustavima grijanja. Niska početna investicija, ekonomičnost, jednostavna i jeftina montaža bez većih građevinskih zahvata, brza odzivnost sustava i dug životni vijek su samo neke od prednosti koje donosi ovaj sustava grijanja.
Zračeći paneli, odnosno infracrveno (IR) grijanje nudi cjenovno iznimno štedljivu alternativu klasičnim centralnim sustavima grijanja uz neusporedivo nižu početnu investiciju. Iskustva pokazuju također da IR paneli blagotvorno utječu na zdravlje i osjećanje ljudi. Do takvih spoznaja dolazi iz dana u dan više ljudi, zbog čega zračeći IR grijaći paneli postaju sve popularniji sustav grijanja.

IR GRIJAĆI PANELI ZAGRIJAVAJU POPUT SUNCA

O IR panelima
Jeste li se ikada upitali zašto vam je zimi ugodno toplo, kada ste izravno izloženi sunčevim zrakama, iako je temperatura atmosfere niska? I zašto vam je odmah hladnije kada oblaci prekriju sunce ili uđete u sjenu? Razlog je u načinu grijanja. U takvim slučajevima vas naime ne grije atmosfera, nego infracrveni (IR) valovi koje emitira sunce. Sunce naime emitira duge infracrvene valove (infracrveno zračenje) koji pri kontaktu sa živim bićima i ostalim predmetima oslobađaju toplinu. Na potpuno jednak način djeluju i infracrveni paneli, zbog čega se takvo grijanje smatra najprirodnijim i najzdravijim načinom grijanja.

IR GRIJANJE JE ZDRAVO

O IR panelimaInfracrveni (IR) paneli emitiraju infracrvene zrake slične valne duljine kao sunce, stoga je ljudsko tijelo sposobno apsorbirati veliku većinu tih zraka. A za razliku od sunca, infracrveni paneli ne proizvode štetno UV zračenje, stoga su takvi sustavi grijanja čak korisni za zdravlje i blagotvornu utječu na osjećanje.
Grijanje IR panelima MySun tako ima brojne blagotvorne utjecaje na zdravlje. Pogledajmo zašto:

 • IR grijaćim panelima primarno zagrijavamo zidove, stropove i ostale predmete u prostoru, a ne izravno zrak kao tradicionalnim sustavima grijanja. Izravna usporedba pokazuje da je zrak kod IR grijanja nešto hladniji, što posljedično znači veću relativnu vlažnost zraka i manju isušenost zraka u prostoru. To je neprocjenjiva prednost u hladnijim mjesecima kada je naš imunološki sustav oslabljen. Osjećaj će biti bolji, otpornost na gripu i slične infekcije koje nas muče zimi će biti znatno veća.
 • IR paneli neprestano suše zidove, stoga je mogućnost za nastanak plijesni bitno manja, a time je manja i mogućnost da podlegnemo raznim bolestima i infekcijama.
 • iskustva pokazuju da IR grijanje ima blagotvorne učinke, odnosno da pomaže kod brojnih tegoba: astme, bronhitisa i drugih problema s disanjem,
 • prehlada,
 • upala paranazalnih šupljina,
 • problemima s reumom, artritisom, išijasom, bolovima u leđima,
 • smanjuju stres,
 • poboljšavaju cirkulaciju,
 • ubrzavaju liječenje (zbog bolje cirkulacije rane brže zacjeljuju, uz to pacijenti trpe manje bolova i ujedno su opušteniji),
 • stabiliziraju visoki krvni tlak,
 • čiste kožu (ublažavaju akne)
 • infracrvene zrake se mijenjaju u toplinu tek unutar tijela, što uzrokuje da se žile proširuju, potiču bolju cirkulaciju i pomoću proizvedene topline pomažu pri izlučivanju toksina iz tijela putem znojenja,
 • gubitku tjelesne mase jer ubrzava metabolizam vitalnih organa i žlijezda putem unutarnje sekrecije i posljedično uzrokuje znatno veće i brže sagorijevanje kalorija,
  detoksikaciju tijela,
 • regeneriraju moždane stanice,
 • sprječavaju, odnosno djeluju protiv elektromagnetskog zagađenja, npr. prilikom rada s računalima, itd.

Upozorenje: Zračeći paneli nisu namijenjeni za liječenje. Prezentacija kako zračeći paneli utječu na naše tijelo i zdravlje samo je informativnog karaktera.

IR GRIJANJE OSIGURAVA VISOKU UDOBNOST STANOVANJA

O IR panelimaZbog sve bržeg životnog stila sve smo češće podvrgnuti neprestanim fizičkim pritiscima koji uzrokuju stres, onečišćenu atmosferu, svakodnevnu buku i slično. Da bismo sačuvali zdravlje i psihičku ravnotežu na maksimalnoj razini, visoka udobnost boravljenja u vašem domu je od ključnog značaja.
IR grijanje znatno doprinosi boljem osjećaju u vašem domu. Grijanje IR grijaćim panelima, za razliku od konvencionalnih sustava grijanja ne uzrokuje kruženje zraka i time podizanje prašine, stoga će prostori u kojima se boravi i spava biti ugodniji za boravljenje, što će još posebno cijeniti oni koji imaju astmu i različite alergije na prašinu. Tim su načinom grijanja ugrijani zidovi, stropovi i ostali predmeti u prostoru, pa je temperatura u prostoru konstantnija – udobnost boravljenja se tako povećava.
Isto tako ćete infracrvenim grijanjem izbjeći suhi zrak koji je česta pojava kod konvencionalnih načina grijanja. Tako možete zaboraviti na tegobe s nadraženim očima, nosnom sluznicom i sličnim simptomima koje uzrokuje suhi zrak. Zbog toga što nema potrebe za ovlaživačima zraka, osjetno je smanjena i mogućnost nastanka plijesni. Rezultat je visoka udobnost boravljenja i miran san.

PREDNOSTI IR GRIJANJA MYSUN

 1. Niska početna investicija koja se može odvijati u fazama – možete opremiti svaki prostor posebno (danas spavaonicu, sljedeći mjesec kupaonicu, itd.).
 2. Jednostavna i jeftina ugradnja IR panela bez većih građevinskih radova.
 3. Ne zahtijevaju nikakvo održavanje.
 4. IR paneli su nečujni i ne dižu prašinu.
 5. Trajno su i energetski štedljivo rješenje grijanja prostora u kojima se boravi i ne boravi.
 6. Prostor zagrijavaju brzo i jednakomjerno.
 7. Nema gubitaka, jer se sva energija transformira u toplinu.
 8. Blagotvorno utječu na osjećanje ljudi.
 9. Zbog brze odzivnosti sustava možete odgovarajućim termostatima sustav grijanja potpuno prilagoditi svojim željama i potrebama – toplo samo tada kada ste stvarno u prostoru.
 10. Uštedite na prostoru: nije vam potreban posebni prostor za kotlovnicu i nema opasnosti od smrzavanja („suhi“ sustav).
 11. Smanjuju mogućnost nastanka plijesni i tako povećavaju udobnost boravljenja.
 12. Dobavljivi su u brojnim izvedbama i nijansama boje, također i kao ogledalo ili s tiskom (dostupni su različiti motivi, također po želji kupca).
 13. Možete se grijati zonski – samo dijelove prostora.
 14. Imaju dug životni vijek.
 15. Izrađeni u EU.

ZAŠTO SU IR GRIJAĆI PANELI MYSUN BOLJI ODABIR OD TRADICIONALNIH KONVEKTORSKIH SUSTAVA GRIJANJA?

O IR panelima

 • Zbog načina prijenosa topline u prostor.
  Na neugodan osjećaj u prostoru ne utječe samo temperatura zraka u prostoru, nego i temperatura površina u prostoru, prvenstveno temperatura poda i zidova, predmeta, kao i stropa. Dok tradicionalni konvekcijski sustavi grijanja griju izravno zrak u prostoru, površine poda i zidova u prostoru ostaju hladne, što negativno utječe na udobnost boravljenja. IR zračeći paneli pak ne zagrijavaju neposredno zrak u prostoru, nego zagrijavaju površine (pod, zidove, predmete u prostoru). Zbog toga što su predmeti oko vas ugrijani, osjećati istu razinu udobnosti pri 2 – 3 stupnja nižoj temperaturi zraka u prostoru nego kod konvekcijskog načina grijanja.
 • Zbog toga što omogućuju veću udobnost boravljenja.
  Pri klasičnom konvekcijskom grijanju toplina nije jednakomjerno raspodijeljena po prostoru, što negativno utječe na udobnost i ekonomičnost sustava. Zbog toga što zrak neprestano kruži u prostoru, to uzrokuje i podizanje prašine. Isto tako ti sustavi često isušuju zrak. Taj se problem rješava tako da zrak vlažimo, a time omogućavamo idealne uvjete za nastanak grinja i plijesni.
  Kod IR grijanja toplina je jednakomjerno raspodijeljena po prostoru, što stvara ugodan osjećaj topline. Isto tako u tom slučaju nema kruženja zraka i time podizanja prašine, pa je mogućnost nastanka grinja i plijesni gotovo jednaka nuli, što pak stvara zdravu klimu u prostoru.

POSTAVLJANJE I UPRAVLJANJE IR PANELA MYSUN

Zračeće IR panele možete postaviti na strop ili na zid. Preporuča se stropna montaža jer je na taj način omogućena najbolja iskoristivost. U određenim slučajevima, npr. preniski stropovi, estetski izgled itd., stropna montaža panela nije moguća. U tom je slučaju, unatoč nižoj iskoristivosti, preporuča se panele montirati na zid.
Svi paneli imaju sa stražnje strane nosače koji omogućavaju montažu izravno na zid/strop, a mogu se i spustiti sa stropa pomoću traka/pletenica. Određeni modeli mogu se ugraditi i u spušteni strop (npr. armstrong strop, gips ploče…)

O IR panelima

Za upravljanje IR panelima MySun upotrebljavaju se sobni termostati koji s obzirom na temperature podešenja uključuju i isključuju IR panel i na taj način održavaju željenu temperaturu u prostoru. Poželjno je da svaki prostor ima svoj termostat, jer samo na taj način možete neovisno upravljati temperaturom po prostorima. Na jedan termostat možete priključiti više zračećih panela ili pak samo jedan.
Na raspolaganju su analogni termostati koji omogućuju samo podešavanje temperature. Ako pak uz podešavanje temperature želite podešavati i vrijeme uključivanja/isključivanja, morate posegnuti za digitalnim – programibilnim termostatima. Mogu se dobaviti i termostati koji omogućavaju upravljanje na daljinu – ili preko interneta ili pak GSM protokola. Na taj način rad panela možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama i željama te tako još dodatno uštedjeti pri potrošnji.

Termostat TFT WiFi
pameten termostat mysun wifi
Termostat Smart Digi
Brezžični termostat BT501 za krmiljenje IR sevalnih panelov

UPORABA IR PANELA MYSUN

IR paneli MySun odličan su odabir kako za osnovno, tako i za dodatno grijanje svih vrsta prostora. Prostor može biti veliki ili mali, proizvodna hala ili studijski kabinet, dnevna soba ili ured. IR panelima MySun ćete bilo koji prostor ugrijati tako da vam bude ugodno.

O IR panelima

Za prostore u kojima se boravi i poslovne prostore: stanove, vikendice i urede

Postaviti IR panele posvuda gdje želite da je toplo, a pri tome želite uštedjeti i što manje utjecati na okoliš: bilo gdje u stanu, kamp kućici, kamp prikolici, vikendici, brvnari, na jedrilici…
IR paneli MySun su nadasve primjeren odabir i za grijanje ureda.

O IR panelima

U zdravstvu: čekaonice, ordinacije, ambulante i bolničke sobe

Nema više suhog i isušenog zraka kada se budete grijali s IR panelima MySun. Ljudi koji imaju probleme s dišnim sustavom i koji su alergičari, posebno će se dobro osjećati.
Idealno za grijanje:
u zdravstvu >> liječničkim ordinacijama i čekaonicama ambulanti te bolničkim sobama ili zajedničkim prostorima u bolnicama,
vrtići i škole >> za dječje vrtiće i igraonice, razrede i predavaonice, školske aule i hodnike

O IR panelimaU industriji: radionice, proizvodne hale, skladišta

Grijte se IR panelima MySun i uštedite. Također i osjećanje ljudi i rad u tako grijanim prostorima će biti bolji. IR paneli su brzo odzivni – brzo zagrijavaju prostor i nije ih potrebno održavati te troše malo struje >> zbog toga je grijanje IR panelima dobar odabir za jako velike prostore: hangari za letjelice, proizvodne linije u različitim industrijama, brodogradilišta, radionice (mehaničke, vulkanizerske, ličilačke, stolarske), sportske hale, garaže za autobuse (remize), također i za staje, igrališta pod balonima…

O IR panelima

U ugostiteljstvu i većim prostorima s visokim stropovima

Posvuda gdje su viši stropovi, upotrebljavaju se IR zračeći paneli MySun za područno (zonsko) grijanje,
Tako ne grijemo cjelokupni objekt, nego samo područja (zone) gdje se zadržavaju ljudi, stoka ili predmeti koje želimo zagrijati.
Zračeći IR paneli su primjereni i za područno (zonsko) grijanje klupa u crkvama, za restorane, terase restorana i barova, itd.
Zračeći paneli, odnosno infracrveno (IR) grijanje nudi cjenovno iznimno štedljivu alternativu klasičnim centralnim sustavima grijanja uz neusporedivo nižu početnu investiciju. Iskustva pokazuju također da IR paneli blagotvorno utječu na zdravlje i osjećanje ljudi. Do takvih spoznaja dolazi iz dana u dan više ljudi, zbog čega zračeći IR grijaći paneli postaju sve popularniji sustav grijanja.