Članci

Električno grijanje | Podno grijanje

Električno ogrevanje - Talno gretje

Općenito o električnom podnom grijanju MySun

Stereotip da je električno grijanje skupo danas sve više nestaje. Korisnici su naime spoznali da grijanje na električnu energiju ima brojne prednosti pred tradicionalnim centralnim sustavima grijanja. Niska početna investicija, ekonomičnost, jednostavna i jeftina montaža bez većih građevinskih zahvata, brza odzivnost sustava i dug životni vijek su samo neke od pozitivnih značajki električnih sustava grijanja.

Električno podno grijanje MySun uz pravilnu montažu i uporabu slovi za jako udoban, učinkovit i ekonomičan sustav grijanja koji ima brojne prednosti kako pred sustavima na toplu vodu, tako i pred ostalim oblicima električnog grijanja. Sustavi podnog električnog grijanja pogodni su za sve vrste prostora, a mogu se postaviti ispod većine završnih podnih obloga. Grijaće tijelo su ili grijaći kabeli, odnosno grijaći tepisi  ili pak grijaća folija – bitna razlika među njima je u načinu ugradnje.

Zašto je električno podno grijanje učinkovitije od ostalih sustava grijanja.

Glavni razlog je u gotovo idealnom profilu topline koji radijatorskim grijanjem i IR panelima ne možemo postići. Izvor topline je u tom slučaju pri podu, a pod jednakomjerno emitira toplinu u prostor i ta se toplina polako diže prema stropu. To znači da ne dolazi do pregrijavanja ispod stropa i time do nepotrebne potrošnje energije.

Električno ogrevanje - Talno gretje

Podno grijanje pruža visoku udobnost boravljenja.

Zbog sve bržeg životnog stila sve smo češće podvrgnuti neprestanim fizičkim pritiscima koji uzrokuju stres, onečišćenu atmosferu, svakodnevnu buku i slično. Da bismo sačuvali zdravlje i psihičku ravnotežu na maksimalnoj razini, visoka udobnost boravljenja u vašem domu je od ključnog značaja.

Podno grijanje Mysun može znatno doprinijeti boljoj i udobnijoj udobnosti boravljenja u vašem domu. S ovim sustavom grijanja pod će uvijek biti topao, velika grijana površina posljedično znači nisku temperaturu grijanja, a prostor je na taj način jednakomjerno ugrijan po cijeloj površini. Zbog toga što se radi o niskotemperaturnom grijanju, zrak koji se nalazi uz električno podno grijanje je nešto hladniji, što posljedično znači veću relativnu vlažnost i manju isušenost zraka u prostoru. To je neprocjenjiva prednost u hladnijim mjesecima kada je naš imunološki sustav oslabljen. Osjećat ćete se bolje i imati veću otpornost na gripu i slične infekcije koje nas zimi često muče. Isto tako ćete podnim sustavom grijanja izbjeći toplije, odnosno hladnije zone koje se mogu pojaviti kod radijatorskog i IR grijanja.

Takav sustav grijanja ne uzrokuje kruženje zraka i time podizanje prašine, stoga će prostori u kojima se boravi i spava u vašem domu biti ugodniji za boravljenje, što će još posebno cijeniti oni koji imaju astmu i različite alergije na prašinu.

Isto tako ćete električnim podnim grijanjem izbjeći suhi zrak koji je česta pojava kod konvencionalnih načina grijanja. Tako možete zaboraviti na tegobe s nadraženim očima, nosnom sluznicom i sličnim simptomima koje uzrokuje suhi zrak. Zbog toga što nema potrebe za ovlaživačima zraka, osjetno je smanjena i mogućnost nastanka plijesni.

Prednosti podnog grijanja MySun

 1. Niska investicija
 2. Sustav montaže „uradi sam“ – dodatna ušteda
 3. Malo ili gotovo ništa pripremnih i građevinskih radova – jako pogodni za adaptacije
 4. Nisu potrebni kotlovnica, peć i razvodi
 5. Nema straha od zamrzavanja tekućine jer je u sustavu nema – suhi sustav
 6. Prilagodljivost i brzo vrijeme odziva sustava
 7. Odlična regulacija (programiranje) grijanja – svaki prostor može imati svoj termostat
 8. Nema troškova održavanja
 9. Uvijek topao pod
 10. Veća relativna vlažnost zraka, odnosno manja isušenost zraka u prostorima u kojima se boravi
 11. Gotovo idealan profil topline
 12. Ne zauzima prostor i ne utječe na estetiku
 13. Grijanje koje je dobro za zdravlje, koje ne isušuje zrak, ne podiže prašinu, nečujno je i bez emisija u okoliš
 14. Dug životni vijek – svi sustavi električnog podnog grijanja imaju 20-godišnje jamstvo

Upravljanje podnim grijanjem MySun

Za pravilan rad sustava električnog podnog grijanja MySun potreban je odgovarajući termostat s podnim osjetnikom. Klasični sobni termostat ne odgovara zahtjevima jer nema mogućnost priključivanja podnog temperaturnog osjetnika koji omogućava preciznu regulaciju temperature poda. Namjenski projektirani termostati za upravljanje sustavom električnog podnog grijanja MySun tako sadrže dva osjetnika – jedan je ugrađen u sami termostat i mjeri temperaturu zraka u prostoru, a drugi osjetnik se polaže u pod uz grijaći element i mjeri temperaturu poda. Na taj način osigurano je precizno upravljanje kako zrakom u prostoru, tako i temperaturom poda.

Na raspolaganju su analogni termostati koji omogućuju samo podešavanje temperature. Ako pak uz podešavanje temperature želite podešavati i vrijeme uključivanja/isključivanja, morate posegnuti za digitalnim – programibilnim termostatima. Mogu se dobaviti i termostati koji omogućavaju upravljanje na daljinu ili preko interneta ili pak GSM protokola. Na taj način rad panela možete u potpunosti prilagoditi svojim potrebama i željama te na taj način još dodatno uštedjeti pri potrošnji.

Termostat TFT WiFi
Termostat Smart Digi
pameten termostat mysun wifi

Način ugradnje podnog grijanja MySun.

Mogu se dobaviti dva sustava električnog grijanja MySun, i to grijaći tepisi i grijaće folije.

Dok se grijaće tepihe MySun može polagati ispod većine podnih obloga, grijaća folija MySun polaže se isključivo ispod plivajućih podova – dakle podova koji se ne lijepe na tlo (laminat, određeni parketi, određeni vinili…). To je bitna razlika između sustava.

 

Grijači tepih MySun (ljevo), Grijaća folija MySun (desno)

1. Izravni sustav ugradnje (novogradnja) – grijaći tepih MySun

Radi se o najčešćem načinu ugradnje, kod kojega se grijaći tepih polože neposredno ispod završnog sloja po kojem se hoda, načelno u sloj elastičnog ljepila ili pak u sloj (samorazlijevajuće) izravnavajuće mase. Takvim načinom ugradnje možemo upotrebljavati sustav podnog grijanja kao primarno grijanje ili kao dodatne izvore grijanja. Prednost ovoga sustava je jednostavna ugradnja i brza odzivnost sustava kao cjeline, jer su grijaći kabeli položeni neposredno ispod površine. Završni sloj može biti također parket, laminat, PVC, topli pod, tepih, pluto, itd., ali u tim slučajevima moraju grijaći tepisi biti zalijevani u samorazlijevajućoj izravnavajućoj masi.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. Pločice,
 2. elastično ljepilo, odnosno samorazlijevajuća izravnavajuća masa,
 3. grijaći tepih MySun,
 4. podni osjetnik,
 5. estrih,
 6. armirna čelična mreža,
 7. toplinska izolacija,
 8. osnova.

2. Izravni sustav ugradnje (adaptacija) – grijaći tepih MySun

Radi se o najčešćem načinu ugradnje kod adaptacija Zbog toga što se adaptiraju načelno stariji objekti koji nemaju odgovarajuću podnu izolaciju i zbog toga što smo kod adaptacija u većini slučajeva jako ograničeni visinom, u tim se slučajevima preporuča uporaba namjenskih izolacijskih ploča F-Board koje su certificirane od strane proizvođača grijaćih tepiha. Ove izolacijske ploče lijepe se na postojeći pod, a izravno na njih se polažu grijaći tepisi. Dodatne izolacijske ploče F-Board su jako prikladne i u prostorima i objektima u kojima želimo što veću brzinu odzivnosti sustava (vikendice, kupaonice…), jer izolacijske ploče sprječavaju da se toplina akumulira u estrihe.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. Pločice,
 2. elastično ljepilo, odnosno samorazlijevajuća izravnavajuća masa,
 3. grijaći tepih MySun,
 4. podni osjetnik,
 5. namjenska izolacijska ploča F-BOARD,
 6. elastično ljepilo,
 7. postojeći podovi.

3. Izravni sustav – za ispod laminata, određenih vrsta parketa i vinila, itd. – grijaća folija MySun

Najčešći način ugradnje je da se grijaću foliju MySun položi izravno ispod laminata, vinila, odnosno parketa koji se na lijepi na pod.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. Laminat, odnosno parket koji se ne lijepi na pod,
 2. podni osjetnik,
 3. PE folija, debljine 0,25 mm,
 4. grijaća folija MySun,
 5. Namjenska toplinska izolacija STR6,
 6. osnova.

4. Sustav s pločom Heat-Pak – za ispod tepiha, PVC, topli pod itd. – grijaća folija MySun

Sustav s pločom Heat-Pak se upotrebljava u slučajevima, kada želimo podno grijanje ispod tepiha, toplog poda ili podne obloge PVC. Zbog toga što ti završni podovi nisu mehanički dovoljni tvrdi, u tim je slučajevima potrebno upotrijebiti namjenske ploče koje služe kao mehanička zaštita od oštećenja grijaće folije. Visina poda se ovim sustavom ugradnje podiže za otprilike 10 mm. Navedene ploče se polažu u dva sloja, svaka ploča ima sloj ljepila kako bi se ploče međusobno zalijepile. Ploče se moraju polagati (lijepiti) križno. Na taj način dobivate čvrstu podlogu na koju možete položiti podnu oblogu PVC, tepih ili neki drugi završni pod, koji mehanički nije dovoljno tvrd da bi bilo moguće položiti izravno na grijaću foliju MySun.

Električno ogrevanje - Talno gretje
 1. Završni sloj – tepih, PVC, topli pod, itd.,
 2. ploče HEAT-PAK,
 3. podni osjetnik,
 4. PE folija, debljine 0,25 mm,
 5. grijaća folija MySun,
 6. Namjenska toplinska izolacija poda STR6,
 7. osnova.

5. Vanjska uporaba

Uz grijanje unutarnjih prostora, podno električno grijanje je prikladno i za vanjsku uporabu, za sprječavanje smrzavanja ili za otapanje snijega i leda na prilazima, pločnicima, dvorištima, a također i na zidovima, žlijebovima, olucima… Upravo tako su na izbor namjenski grijaći kabeli za sprječavanje smrzavanja cjevovoda i slično.